Helsingfors

Helsingfors er hovedstaden i Finland. Det ligger i regionen Uusimaa i Sør-Finland. Espoo, Kauniainen og Vantaa er forstadskommuner nær Helsingfors. Byen har 635 591 innbyggere, men i det større byområdet er det 1 438 750 innbyggere.

Helsinki ble grunnlagt på oppdrag fra den svenske kongen Gustav Vasa i 1550 ved elven Vantaa. Derfra ble byen flyttet til sør til sitt nåværende sted år 1643. I hovedstaden ble Helsinki navngitt i 1812, etter at Finland ble storhertugdømmet av det russiske imperiet.

Da byen ble grunnlagt, begynte den å bli kalt Helsinge fors som deretter stabilisert i form av Helsinki. Senere ble det kjent som Helsinge eller Helsing, som utviklet seg til den finske form av Helsingfors.

Helsinki ble den finske hovedstaden år 1917, da Finland ble selvstendig. Så i år feirer Finland sitt 100-årsjubileum. Helsinki er Finlands senter.

Helsingfors har finsk som majoritetsspråk og svensk som minoritetsspråk.

Helsingfors består av grønne områder, havområder og vassdrag. I Helsingfors er det mange naturreservater og øyer. Helsinki er en maritim by, hvor er det lett å bevege segmed skip eller båt. Suomenlinna (Sveaborg) er en av hovedattraksjonene. Det er en bastion, beskyttet av UNESCO, som ligger på ei/enøy. Viktige kirker i Helsingfors er Helsingfors domkirke og den ortodokse Uspenskijkatedralen. Helsinki har også mange parker, hvorav noen er naturparker.

I dag er Helsingfors ansett som en moderne by. Helsingfors ble valgt som World Design Capital i år 2012 og ?det 100-årsjubileet er Helsingfors nevnt for eksempel i Vogue og Daily mail. Helsingfors vokser litt etter litt med de nye hendelser. Den siste stolthet var når The Guardian nevnt Flow Festival til blant de 10 beste festivaler i Europa.

Jeg vil si at Helsingfors er liten, men den er som et pust av frisk luft.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s