Det samiske folket

Samene er en minoritetsgruppe som bor i Nord-Norge, Nord-Sverige, Nord-Finland og på Kolahalvøya i Russland. De er den eldste befolkningsgruppe i Norden og kaller landet sitt Sápmi.

De snakker et språk som tilhører til den finsk-ugriske språkfamilien. Det er det samiske språket, og det finnes ti forskjellige dialekter som er ikke forståelig hverandre.

I Norge snnaker de nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Det er viktige variasjoner mellom dem.

Sami (lapones) en trajes tradicionales

Samisk familie og et tradisjonelt samisk telt, som var kalt lavvo.

Mange år siden, levde samene av fiske og jakt -de som bodde på kysten- og en annen gruppe var reindriftssamer, og de bodde i innlandet. Men i dag driver bare 10% av samene med reindrift, og de andre har forskjellige jobber.

Cirka 40 000 samer bor nå i Norge, 20 000 i Sverige, 4 000 i Finland og bare 2 000 i Russland.

Dåpsskalle.

Dåpsskalle.

Samene har hatt mange problemer fordi de ble ofte diskriminert. Til og med, enda i dag, noen kan ikke snakke samisk, fordi det var forbudt å snakke samisk på skolen i begynnelsen av 1900-tallet.

Nå har ting endret seg, heldigvis, og samene kjempe for å bevare deres språk og kultur. De også har et nasjonalt parlament nå, i Norge, som representerer dem i de politiske sakene. Det er Sametinget, og ligger i Karasjok. Parlamentsbygninga begynte å virke i 2000, men Sametinget ble åpnet 9. oktober 1989.

Det samiske flagget har de samiske fargene.

Det samiske flagget har de samiske fargene.

Samenes nasjonaldag er 6. februar, som feires det første samiske landsmøtet som ble holdt i Trondheim i 1917. Den samiske kunstneren Astrid Båhl designet det samiske flagget, godkjent i 1986. Det har fire farger -rød, grønn, gul og blå-, som representerer at samene bor i fire land, og det har en sirkel som symboliserer sola med rødt, og månen med blått. Det betyr også at livet er syklisk, som er reinsdyrmigrasjonen óg.

En særlig ting at vi finnes i den samiske kulturen er joikene. En joik er en spesiell samisk sang av samenes tradisjonelle folkemusikk, som har også en viktig betydning i den samiske religion. Joiken er et unik kulturelt uttrykk for det samiske folket.

3 kommentarer om “Det samiske folket

  1. Hei! Vi studerer norsk her i Madrid og bruker denne bloggen til å øve på å skrive og å lese norsk. (Hola! Estamos estudiando noruego en Madrid y usamos este blog para practicar la redacción y la lectura sobre diversos temas en noruego). Gracias por seguirnos 🙂

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Tema 2.2: Utvandring og innvandring | Norskbloggen i Madrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s